Blogroll

vineri, 22 februarie 2013

Crezi în dragoste la prima vedere? de Cătălina Alberti


Pare greu de crezut ca doi tineri care se întâlnesc într-un aeroport aglomerat, care nu sunt într-o dispoziţie prea bună şi n-au niciun chef să meargă la Londra, să se îndrăgostească iremediabil unul de celălalt după doar 24 de ore petrecute împreună? Da, pentru că “dragostea este cel mai ciudat şi mai ilogic lucru din lume”. 

Ideea acestui roman a pornit de la o întâmplare din viaţa autoarei: “Am avut odată un zbor de noapte de la Chicago la Dublin, în care am stat alături de un om în vârstă foarte drăguţ. Am stat de vorbă în marea parte a timpului, dar dimineaţa am fost despărţiţi la liniile pentru bagaje, și nu am avut ocazia să ne luăm rămas bun. Părea un început interesant pentru o poveste de dragoste…”  Poate că pentru Jennifer n-a fost să fie, dar pentru eroii romanului, jocul sorţii şi ciudăţeniile unei sincronizări perfecte au avut un rol important. Poveste de dragoste dintre Hadley şi Oliver se derulează pe o perioadă de 24 de ore, şi ne poate convinge că da, dragostea adevărată te poate găsi când te aştepţi mai puţin.


 
Hadley Sullivan, o adolescentă de 17 ani, se gândeşte cu groază, de câteva luni, la această zi. Este ziua în care o va cunoaşte pe femeia care nu doar că-i va deveni mamă vitregă, ci este şi motivul pentru care tatăl său a ales să se stabilească la Londra. Mama lui Hadley a convins-o cu multă greutate să meargă la nuntă, şi uite, patru minute de întârziere şi stă în terminalul aeroportului Kennedy, din New York, privind cum avionul decolează fără ea. Următorul zbor spre Londra are însă o surpriză plăcută: Oliver, vecinul de scaun, un britanic adorabil. Nici Oliver nu se bucură de călătoria la Londra, dar din cu totul alte motive. Cele şase ore de zbor vor trece repede pentru cei doi, care vor sporovăi despre tot felul de lucruri, de la mâncarea favorită la Charles Dickens. Oliver o face pe Hadley să uite de claustrofobie şi de întâlnirea cu mama vitregă, pe care o consideră responsabilă de destrămarea familiei. Tatăl ei fusese invitat să predea la Oxford pentru un semestru, dar a cunoscut “iubirea vieţii” şi a ales să rămână la Londra, abanadonându-şi soţia şi fiica. Prezenţa lui Oliver o face să se simtă liniştită. Şi Oliver trece prin momente grele, deşi nu-i spune lui Hadley motivul călătoriei la Londra: merge la înmormântarea tatălui său, cu care a avut o relaţie lipsită de afecţiune

 
Deşi cei doi pleacă în această călătorie ca doi străini, o zi mai târziu ajung să se cunoască destul de bine, de parcă soarta a vrut ca drumurile lor să se intersecteze. Dacă Hadley n-ar fi întârziat, nu l-ar fi cunoscut pe Oliver. Dacă n-ar fi uitat să pună ceva în valiză, ar fi ajuns la timp la aeroport. Şi uite cum lucruri mărunte, aparent fără importanţă, au un impact enorm în viaţa noastră…  Hadley este dezamăgită de tată, se simte abandonată şi suferă pentru mama ei. Dar în decurs de 24 de ore, este o bucurie s-o vezi cum inima adolescentei se redeschide spre un tânăr încântător şi spre tatăl ei, pentru că asta este natura vindecătoare a dragostei în toate formele ei. Chiar la prima vedere pare un roman de dragoste siropos, Probabilitatea statistică de a te îndrăgosti la prima vedere este un roman despre legăturile de familie, despre a doua şansă şi prima dragoste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu